niedziela, 24 maja 2015

Mleko migdałowe

Przepis na mleko migdałowe poznałam kilka lat temu na warsztatach kulinarnych u Maćka Szaciłło. Wtedy też dowiedziałam się, że migdały przed jedzeniem muszą być namoczone w wodzie (najlepiej przez kilka godzin), bo tylko wtedy nasz organizm jest w stanie je strawić.
A "kultowe" mleko migdałowe nie ma sobie równych.

Oto przepis (na 1 szklankę mleka):
1/2 szklanki całych migdałów
1 szklanka wody

Migdały należy zanurzyć we wrzątku na około 2 godziny (oczywiście woda wystygnie, ale migdały powinny się dalej moczyć) i obrać ze skórki. Następnie wrzucić do blendera, dodać wodę i miksować przez 2 minuty. Mleko przelać do szklanki (lub innego naczynia), odcedzając na sitku zmiksowane migdały.
Produktem "ubocznym" w domowej produkcji mleka migdałowego jest wegański twarożek (przepis jak można go smacznie wykorzystać zamieszczę już niebawem :-))

2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.