sobota, 12 kwietnia 2014

Czekoladowe babeczki "świeżo posadzone"

Słodka propozycja na weekend :-) Lubię takie "eksperymenty", a ten jest chyba najbardziej oryginalny z moich dotychczasowych. Było już ciasto w szklance (tutaj), filiżankach (tutaj), a nawet w słoiku (tutaj)
Dziś przyszła pora na... doniczki :-) Przyznajcie sami, czy takie babeczki nie wyglądają ciekawie i efektownie?
Chyba nie muszę dodawać, że doniczki powinny być nowe, nieużywane wcześniej w celach ogrodniczych ;-)

Składniki na 12 doniczek (wysokość 5,5 cm, górna średnica 7 cm):
125 g masła
100 g cukru
100 g ciemnej czekolady
2 jajka
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 ml mleka roślinnego
25 g kakao
Masło do nasmarowania doniczek
Marcepanowe marchewki do dekoracji

Wykonanie:
Przed nagrzaniem piekarnika wyjąć z niego ruszt. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Doniczki nasmarować masłem.
Jajka utrzeć z cukrem i czekoladą.
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia.
Dodać mleko, a następnie masę maślano-jajeczną i dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do doniczek, napełniając je tylko do połowy.
Ustawić gotowe doniczki na zimnym ruszcie i wstawić go do piekarnika (to ważne, aby doniczki nie popękały).
Piec około 25-30 minut.
Po upieczeniu wystudzić.
Ciasto z czterech doniczek dość drobno rozkruszyć. Usypać z niego kopczyki w pozostałych doniczkach, a w środek każdego z nich „posadzić” marchewkę.
Gotowe :-)




Dodaję do akcji:
Dzień czekolady Babki i babeczki

5 komentarzy:

  1. wow, wygląda bardzo realistycznie :)
    jesteśmy ciekawi smaku, bo wygląd zaintrygował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł...dzięki za udział w moich akcjach..

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm! To wygląda swietnie! Wspaniy pomysl!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję i cieszę się, że pomysł się spodobał :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialny pomysł z tymi doniczkami :-) Świetnie to wygląda!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.