Rozeszło się w 10 minut ;-) i dlatego do zdjęcia został tylko jeden kawałek.
Przepis podpatrzyłam w Zdrowej Kuchni Sowy i nieco "przerobiłam".
Składniki (forma o średnicy 18 cm) na ok. 12 kawałków:
Ciasto
6 białek
szczypta soli
1/4 szklanki ksylitolu
1 szklanka zmielonych migdałów
1/2 szklanki zmielonych lub (jeszcze lepiej) posiekanych orzechów (u mnie nerkowce)
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki suszonych fig
1 tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej 90%)
owoce sezonowe (opcjonalnie) np. truskawki
Krem
1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
1 łyżka kakao
3 łyżki mleka kokosowego (lub innego)
1 łyżka ksylitolu
Wykonanie:
CiastoPiekarnik nagrzać do temp. 170 stopni.
Czekoladę, żurawinę, figi i orzechy posiekać a następnie wrzucić do blendera i jeszcze bardziej rozdrobnić.
Białka z solą ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać ksylitol.
Do białek powoli wsypywać pozostałe składniki, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki i piec około 30 minut.
Krem
Mascarpone wymieszać z mlekiem, kakao i ksylitolem. Wstawić do lodówki.
Przestudzone ciasto posmarować kremem. Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki lub inne owoce.
Pyyycha :-)
super ciacho, lekkie i jednocześnie pyszne!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :-)
Usuń