niedziela, 29 marca 2015

Marchewkowa surówka z bakaliami

Pyszna marchewkowa surówka, nie tylko do obiadu, a może przede wszystkim nie do obiadu. Na deser, przekąskę lub lekkie, słodkie śniadanie :-) Warto wiedzieć, że wiosną surówki i świeże soki mają na nas dobroczynny wpływ, dostarczając enzymów i mikroelementów, których zabrakło zimą. A świeża, drobno starta marchew jest dobrą odtrutką dla wątroby wiosną :-)
Smacznego!

Składniki na około 3 porcje:
3 średnie marchewki
2 garści suszonej żurawiny
1 garść suszonych moreli
2 garści nerkowców
1 łyżeczka soku z limonki
plasterki pomarańczy do dekoracji (opcjonalnie)
1 plaster świeżego imbiru (około 0,5 cm)

Wykonanie:
Żurawinę, nerkowce i morele zalać zimną wodą (każde w oddzielnym pojemniku lub szklance) i odstawić na mniej więcej pół godziny.
Marchewki dobrze wyszorować (nie obierać) i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, razem z imbirem.
Bakalie odsączyć z wody i drobno posiekać.
Dodać do marchewki.
Wymieszać z sokiem z limonki.
Podawać z plastrami pomarańczy. Zjeść zaraz po przygotowaniu.



Dodaję do akcji:
Wiosenny detoks

2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.