środa, 19 listopada 2014

Gruszki w czekoladzie

Coś na długie, jesienne wieczory :-)

Składniki na 2 porcje:
2 twarde gruszki
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
60 g masła
1 łyżka cukru trzcinowego
2 jajka
50 g zmielonych migdałów
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:
Gruszki umyć, obrać i ugotować na parze (około 5-8 minut).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Czekoladę zetrzeć na tarce (1 łyżkę odłożyć na później).
Jajka utrzeć z cukrem i masłem, dodać startą czekoladę, migdały, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać do przygotowanych wcześniej filiżanek, wypełniając każdą tylko do połowy.
Do każdej włożyć gruszkę. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut.
Po upieczeniu posypać gruszki czekoladą. Najlepiej smakuje na ciepło :-)



Dodaję do akcji:
Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów


2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.