Składniki na 2 słoiki 250 ml:
2 kg podłużnych pomidorów
1 łyżeczka soli
250 ml oliwy z oliwek
100 ml octu balsamicznego
4 gałązki rozmarynu
4 ząbki czosnku
Wykonanie:
Pomidory przeciąć na pół wzdłuż i wydrążyć gniazda nasienne.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Piekarnik nagrzać do temperatury 60-70 stopni.
Pomidory ułożyć ciasno na blasze i wstawić do piekarnika. Pozostawić drzwiczki piekarnika uchylone - pomidory mają się wysuszyć. Należy je wyjąć, gdy są suche, mają pomarszczone brzegi, ale jeszcze nie wyschły na wiór :-) (trwa to kilka godzin).
Następnie przełożyć je wszystkie do miski lub garnka i wymieszać z solą, czosnkiem, rozmarynem i octem.
Oliwę rozgrzać w garnku.
Pomidory włożyć do wyparzonych słoików, a następnie zalać je gorącą oliwą do pełna (pomidory muszą być zakryte).
Zakręcić pokrywki i ustawić słoiki do góry dnem.
Dodaję do akcji:
Organizator: Aniko
Oj tak, muszę zrobić je koniecznie w tym roku. Dziękuję za zgłoszenie przepisu do akcji psiankowatej :)
OdpowiedzUsuńOd kilku lat robię suszone pomidory podłużne. Nie wydrążam pestek- a może trzeba, bo szybciej się ususzą.Bardzo dobre jest także zalecenie, aby po upieczeniu wymiezać je z solą,zmiażdżonym czosnkiem i ziołami w osobnej misce, a potem zalać w słoiczkach podgrzaną oliwą, mają wtedy fantastyczny smak.Tak samo trzeba robić z pieczoną papryką w oliwie.Dla wegan to jest jak łosoś wędzony, oczywiście lepszy bo wegański.! Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuń