poniedziałek, 21 lipca 2014

Drożdżowe racuszki z jagodami

Niezawodny przepis mojej Mamy :-)


Składniki na 20 sztuk:
1 szklanka świeżych jagód
2 i 1/2 szklanki mąki
2 dag drożdży
4 łyżki masła klarowanego
1 szklanka mleka
2 jajka
4 łyżki cukru
olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
Jagody umyć i osuszyć.
Mąkę przesiać do dość dużej miski lub garnka.
Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić.
Drożdże pokruszyć, rozmieszać w garnuszku z 1 łyżeczką cukru i 1/2 szklanki mleka.
Jajka utrzeć z cukrem.
Rozpuszczone drożdże wlać do mąki, dodać utarte z cukrem jajka, resztę mleka, stopione masło i mieszać drewnianą łyżką, aż ukażą się pęcherzyki (ciasto powinno mieć gęstość śmietany). Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.
Po tym czasie dodać jagody, wymieszać i pozostawić jeszcze na 10 minut.
Na patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką porcje ciasta.
Smażyć racuszki na złoty kolor z obu stron.

Ważne jest, aby wszystkie składniki ciasta drożdżowego (szczególnie mleko, drożdże i jajka) miały temperaturę pokojową. Trzeba więc je wyjąć z lodówki odpowiednio wcześnie.
Smacznego :-)



Dodaję do akcji:
Lato w pełni!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.