środa, 25 czerwca 2014

Truskawki w polewie czekoladowej

Dziś kolejne "truskawkowe wariacje". Nie jestem, co prawda, zwolenniczką udoskonalania natury i "ulepszania" tego, co samo w sobie jest dobre (w tym przypadku słodkie), ale... czasem można zrobić wykwintny deser i zanurzyć truskawki w czekoladzie :-)

Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
10-15 truskawek z szypułkami
25 g masła

Wykonanie:
Truskawki dokładnie umyć i osuszyć.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w miseczce zawieszonej na garnku z gotująca się wodą). Dodać masło, wymieszać i lekko ostudzić. Truskawki maczać w płynnej czekoladzie, trzymając za ogonek.
Wstawić na około 30 minut do lodówki do zastygnięcia.
Wyjąć z lodówki bezpośrednio przed podaniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.