Do przygotowania tej zupy wykorzystuje się zarówno korzeń rzodkiewki jak i liście. Liście zwykle są niedoceniane i wyrzucane, a szkoda. Okazuje się, że są nawet bardziej wartościowe, niż sama rzodkiewka - ich potencjał przeciwnowotworowy jest porównywalny do brokuła (więcej o nich można przeczytać tutaj). A zupie nadają pięknego, zielonego koloru.
Składniki:
15 rzodkiewek z liśćmi
3 średnie ziemniaki
1 szalotka
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
około 1 litr wody
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki śmietany sojowej
kilka listków świeżej bazylii
Wykonanie:
Rzodkiewki wraz z liśćmi dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Kilkanaście plasterków odłożyć do dekoracji.
Ziemniaki, szalotkę i czosnek obrać, pokroić.
W garnku rozgrzać oliwę lub masło, dodać posiekaną szalotkę, czosnek, sól i pieprz. Podsmażyć chwilę, dolać wodę, zagotować.
Do gotującej się wody wrzucić rzodkiewki, liście i ziemniaki. Gotować całość około 30 minut.
Na koniec dodać śmietanę i wszystko zmiksować na krem.
Zupę udekorować surowymi plasterkami rzodkiewki i bazylią i od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.