piątek, 20 czerwca 2014

Lato zamknięte w słoiku, czyli konfitury z truskawek

Najwyższa pora zabrać się za robienie przetworów z truskawek, bo teraz są one najtańsze, a niedługo się skończą.
Ja z dzieciństwa pamiętam konfitury, które robiła moja Babcia. I te były najlepsze. Skorzystałam więc z klasycznego, sprawdzonego przepisu, który dla wielu pewnie nie jest niczym nowym, ale może warto go przypomnieć.

Składniki:
1,5 kg dojrzałych truskawek
2 szklanki cukru
garnek o grubym dnie

Truskawki umyć i obrać. Przełożyć do garnka, wsypać cukier i odstawić 2-3 godziny, aby puściły sok.
Po tym czasie postawić garnek na ogniu i doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut.
Pozostawić konfitury do następnego dnia.
Następnego dnia smażyć je na wolnym ogniu, aż owoce staną się lekko szkliste, a syrop nabierze ciemnego koloru (około 2 godzin). Od czasu do czasu przemieszać konfitury drewnianą łyżką lub potrząsnąć garnkiem.
Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików i od razu zakręcić. Słoiki postawić wieczkiem do dołu. Gdy przestygną mogą już spokojnie czekać na jesienne chłody... w spiżarni :-)




PrzetworyOrganizator: Aniko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.