piątek, 13 czerwca 2014

Racuchy z pokrzywą

Jest to przepis Łukasza Łuczaja z "Dzikiej kuchni" (www.luczaj.com).
Łukasz przywiózł ten przepis aż z Hercegowiny. Podróżując po świecie prowadzi badania nad dzikimi roślinami jadalnymi. I odkrywa kraje i miejsca, w których ludzie wciąż gotują potrawy z dzikich roślin. Jednym z takich krajów jest właśnie Hercegowina.
Przepis bardzo mnie zaintrygował, bo sama nie wpadłam na to, żeby z pokrzywy zrobić placki. Ale właściwie dlaczego nie? Zrobiłam i okazało się, że pokrzywa jest smaczna pod każdą postacią :-)

Składniki:
1 szklanka drobno posiekanych pokrzyw
1 jajko
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
3/4 szklanki wody
1/4 łyżeczki soli
olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być kleiste, nie za suche, ale nie wodniste. W razie czego dostosować jego konsystencję, dodając wody lub mąki.
Na patelni rozgrzać olej. Kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć placuszki na złoty kolor z obu stron.



Dodaję do akcji:
Wegetariański obiad III

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.