Dzisiaj także truskawkowo. Czerwiec to najlepsza pora na truskawki - pod każdą postacią i na wszystko, co z nimi związane :-)
Składniki:
200 g truskawek pokrojonych w ćwiartki
garść sałaty karbowanej (lub innej)
garść rukoli
garść liści rzodkiewek
1 mały kwiatostan czarnego bzu
1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Zieleninę pociąć na kawałki, wymieszać z oliwą i ułożyć na półmisku. Na niej ułożyć truskawki.
Z kwiatostanu bzu delikatnie oderwać pojedyńcze kwiatuszki i posypać nimi sałatkę.
Surowe kwiaty czarnego bzu zjedzone w dużych ilościach moga powodować zawroty głowy i wymioty. Dlatego do tej sałatki dodane są głównie ze względów dekoracyjnych i w małych ilościach.
Dodaję do akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.