czwartek, 12 czerwca 2014

Sałatka "Truskawkowe pole"

Dzisiaj także truskawkowo. Czerwiec to najlepsza pora na truskawki - pod każdą postacią i na wszystko, co z nimi związane :-)

Składniki:
200 g truskawek pokrojonych w ćwiartki
garść sałaty karbowanej (lub innej)
garść rukoli
garść liści rzodkiewek
1 mały kwiatostan czarnego bzu
1 łyżka oliwy

Wykonanie:
Zieleninę pociąć na kawałki, wymieszać z oliwą i ułożyć na półmisku. Na niej ułożyć truskawki.
Z kwiatostanu bzu delikatnie oderwać pojedyńcze kwiatuszki i posypać nimi sałatkę.

Surowe kwiaty czarnego bzu zjedzone w dużych ilościach moga powodować zawroty głowy i wymioty. Dlatego do tej sałatki dodane są głównie ze względów dekoracyjnych i w małych ilościach.



Dodaję do akcji:
Milion smaków truskawek Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.