piątek, 6 czerwca 2014

Zupa maślankowa ze stokrotkami

Lato zbliża się wielkimi krokami, upalne dni (podobno) także, więc taka chłodząca zupa będzie idealna :-)



Składniki na 4 porcje:
1 litr maślanki
2 pęczki bazylii
2 szalotki*
garść stokrotek
sól, pieprz do smaku

*szalotka to odmiana cebuli, ale w smaku jest słodsza i łagodniejsza


Wykonanie:
Bazylię umyć i posiekać. Szalotki obrać i rozdrobnić.
Maślankę zmiksować z bazylią i szalotkami, dodać sól i pieprz. Schłodzić w lodówce.
Zupę podawać posypaną stokrotkami oderwanymi od łodyżek.

Stokrotki, jako jedne z wielu kwiatów jadalnych, zawierają witaminę C oraz mikorelementy. Warto więc dodawać je do zup i sałatek, nie tylko ze względów dekoracyjnych :-)



Dodaję do akcji:
Lato w pełni! Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

1 komentarz:

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.