sobota, 31 maja 2014

Koktajl z pokrzywą i mango

Wiosną i latem korzystam ile się da z zielonych roślin, szczególnie tych rosnących na łące lub w lesie. Mam na myśli m.in. pokrzywę. Pokrzywa jest rośliną wyjątkową, ma wszechstronne właściwości lecznicze: diabetykom pomaga obniżać poziom cukru we krwi, a anemikom podnosi poziom żelaza i zwiększa liczbę czerwonych krwinek. Budowa chlorofilu zawartego w pokrzywie, wykazuje duże podobieństwo do budowy hemoglobiny ludzkiej, stąd też duża jej skuteczność. Mówiąc krótko - pokrzywa to polski odpowiednik spiruliny, chlorelli czy jagód goji pod względem walorów zdrowotnych. Nie ma więc co się długo zastanawiać, tylko wybrać na spacer do lasu i wrócić z naręczem pokrzyw :-) Przechowywać ją można w wazonie lub lodówce nawet przez tydzień (owiniętą w wilgotną ściereczkę). Ważne, aby nie zbierać roślin, które rosną przy ulicy.
Z moich pokrzyw powstał pyszny, słodziutki koktajl, w słonecznym kolorze :-)

Składniki:
2 pokrzywy
1 dojrzałe mango
1 banan
połówka pomarańczy
3/4 szklanki wody

Wykonanie:
Pokrzywę umyć, poszatkować. Mango, banana, pomarańczę obrać.
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować.
Smacznego :-)

A już niedługo, bo 18. czerwca ukaże się książka, na którą czekam: "Pyszne chwasty" Gosi Kalemby-Dróżdż (pinkcake.blox.pl). Będę więc miała co czytać i co jeść ;-)

1 komentarz:

  1. Zgadzam się, pokrzywa jest wspaniała! :) też przemycalam ją w smoothie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.