sobota, 3 maja 2014

Kremowa zupa z czerwonej papryki z pestkami dyni i olejem

Dziś proponuję przepis na wyjątkową zupę, która oprócz smaku i ciepłego, pomarańczowego koloru, ma także mnóstwo walorów zdrowotnych.
Czerwona papryka - główny składnik zupy - zawiera rekordową ilość witaminy C, bo aż 144 mg w 100 g (to więcej niż natka pietruszki czy czerwone porzeczki, które też zawierają jej sporo). W czasie gotowania traci mniej tej witaminy, niż inne warzywa czy owoce, bo szybko osiąga miękkość i nie wymaga długiego gotowania. Poza tym, czerwona papryka zawiera beta karoten, kwas foliowy, witaminy B i potas. Wzmacnia krążenie, stabilizuje ciśnienie krwi, odmładza skórę. Jej kolor pobudza do działania.
Jest to więc zupa idealna na chandrę ;-)

Składniki:
3 czerwone papryki
1 marchewka
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 łodyga selera naciowego
1 łyżeczka soli kamiennej
1-2 szczypty pieprzu
szczypta rozmarynu
pestki dyni
olej z pestek dyni
1,5 litra wody
opcjonalnie 1 łyżka śmietany (np. sojowej)

Wykonanie:
Warzywa umyć, obrać ze skóry i pokroić. Paprykę sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić, usuwając nasionka.
W garnku zagotować wodę, dodać marchew, ziemniaki, czosnek, cebulę i seler.
Gotować kilkanaście minut, po czym dodać paprykę. Doprawić zupę solą, pieprzem i rozmarynem.
Gotować jeszcze kilka minut, aż papryka będzie miękka, a następnie zmiksować na krem.
Gotową zupę podawać z pestkami dyni i kilkoma kroplami oleju z pestek dyni.



Dodaję do akcji:
Dania dla urody

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.