niedziela, 4 maja 2014

Szparagi w słodkim sosie pomarańczowo-makowym

Sezon na szparagi rozpoczęty :-) Dziś u mnie białe szparagi w słodkiej wersji - zapiekane w pysznym sosie pomarańczowo-makowym.

Składniki:
500 g białych szparagów
1 szklanka soku pomarańczowego
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki zmielonego maku
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła klarowanego
3 łyżki śmietany 30%
starta skórka z pomarańczy
listki bazylii lub mięty do dekoracji

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Szparagi umyć, obrać i odciąć zdrewniałe końce. Wrzucić do wrzątku, gotować 10 minut.
Przygotować sos: Zagotować sok z cukrem i makiem. W 1/2 szklanki zimnej wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną i powoli wlać ją do soku, ciągle mieszając. Dodać śmietanę.
Ugotowane szparagi przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem i wstawić do piekarnika. Zapiekać około 20 minut. Szparagi podawać posypane skórką z pomarańczy i udekorowane bazylią lub miętą.
Gotowe :-)




Dodaję do akcji:
Szparagi

2 komentarze:

  1. Świetny sposób na szparagi ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Szparagi w oryginalnym wydaniu, nie spotkałam się z takimi.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.