wtorek, 13 maja 2014

Twarożek wegański

Taki "twarożek" powstaje ze zmielonych orzechów nerkowca. Może być w wersji "na słodko" lub "na słono". Nerkowce trzeba wcześniej namoczyć (najlepiej przez noc), rano zmiksować z odrobiną wody i sokiem z cytryny, doprawić do smaku i gotowe :-)
Nerkowce, poza tym, że są źródłem wapnia i u wegan zastępują nabiał, są także dobrym źródłem magnezu – zawierają go aż 270mg na 100g. Znajdziemy w nich również witaminę B6 i żelazo, a także cynk i kwas foliowy.

Składniki na dwie porcje:
1 szklanka namoczonych nerkowców
sok z 1/2 cytryny
sól kamienna lub morska do smaku

Wykonanie:
Składniki zmiksować do uzyskania konsystencji twarożku.
(Przepis pochodzi z książki "Karolina na detoksie")



Dodaję do akcji:

Akcja bez nabiału Posiłek dla maturzysty


1 komentarz:

  1. uwielbiam ten twarożek i właśnie o takie przepisy chodziło mi, gdy zakładam akcję ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.