poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Smarowidło z pomidorów i tofu, czyli wegańska pasta do chleba

Przy okazji przepisu na przecier pomidorowy wspomniałam, że można go wykorzystać nie tylko do zupy, ale też do zrobienia pasty. Dziś obiecany przepis. Taka pasta świetnie smakuje z pieczywem, doskonała na śniadanie lub kolację :-)


Składniki:

150g tofu wędzonego (1 kostka)
4 łyżki przecieru pomidorowego (przepis)
3 łyżki zmielonych migdałów
1 łyżeczka oleju lnianego
szczypta pieprzu
5 listków świeżej bazylii.

Wykonanie:
Tofu rozdrobnić widelcem.
Dodać przecier, migdały, olej, pieprz i bazylię.
Wszystko zmiksować w blenderze na pastę.

Smacznego :-)



Dodaję do akcji:
Warzywa psiankowate 2014


3 komentarze:

  1. uwielbiam domowe smarowidła. mimo, że za samym tofu nie przepadam to takiej kanapki bym nie odmówiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że dołączyłaś do akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.