wtorek, 12 sierpnia 2014

Syrop ze stokrotek

Stokrotki goszczą w mojej kuchni dość często. Zwłaszcza, że można się nimi cieszyć długo - od wiosny do jesieni, bo wtedy kwitną. Mają wiele właściwości zdrowotnych, m.in. działają przeciwzapalnie oraz wykrztuśnie.
Skorzystałam dziś z przepisu Małgorzaty Kalemby-Dróżdż, która w książce "Pyszne chwasty" podaje prosty przepis na syrop z kwiatów stokrotek. Taki syrop na pewno pomoże przy uporczywym kaszlu. Nada się również do wypieków, jako dodatek do naleśników lub do herbaty. Warto skorzystać :-)


Syrop pachnie przepięknie, a jego smak kojarzy mi się delikatnie z rumiankiem :-)

Składniki na 3 butelki po 250 ml:
250g kwiatów stokrotek
1/2 cytryny
300g cukru

Wykonanie:
Kwiaty zalać 750 ml gorącej wody. Dodać cytrynę pokrojoną w plasterki i pod przykryciem odstawić na noc.
Rano napar przecedzić, dodać cukier i podgrzewać, aż całkowicie się rozpuści. Przelać do sterylnych butelek i zapasteryzować.




PrzetworyOrganizator: Aniko

1 komentarz:

  1. Świetny :) Jedzenie stokrotek to trochę jak z bajki... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.