Skorzystałam dziś z przepisu Małgorzaty Kalemby-Dróżdż, która w książce "Pyszne chwasty" podaje prosty przepis na syrop z kwiatów stokrotek. Taki syrop na pewno pomoże przy uporczywym kaszlu. Nada się również do wypieków, jako dodatek do naleśników lub do herbaty. Warto skorzystać :-)
Syrop pachnie przepięknie, a jego smak kojarzy mi się delikatnie z rumiankiem :-)
Składniki na 3 butelki po 250 ml:
250g kwiatów stokrotek
1/2 cytryny
300g cukru
Wykonanie:
Kwiaty zalać 750 ml gorącej wody. Dodać cytrynę pokrojoną w plasterki i pod przykryciem odstawić na noc.
Rano napar przecedzić, dodać cukier i podgrzewać, aż całkowicie się rozpuści. Przelać do sterylnych butelek i zapasteryzować.
Organizator: Aniko
Świetny :) Jedzenie stokrotek to trochę jak z bajki... :)
OdpowiedzUsuń