poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Suszone pomidory - w oliwie z rozmarynem

Warto zrobić je samemu. Zwłaszcza teraz, kiedy pomidory dojrzewają w promieniach słońca, a nie w szklarni. Wbrew pozorom nie jest to wcale trudne. Suszone pomidory doskonale sprawdzą się jako dodatek do zup, past, makaronów, sałatek czy zapiekanek. Słoiczek takich pomidorów może być także świetnym prezentem dla kogoś bliskiego :-)

Składniki na 2 słoiki 250 ml:
2 kg podłużnych pomidorów
1 łyżeczka soli
250 ml oliwy z oliwek
100 ml octu balsamicznego
4 gałązki rozmarynu
4 ząbki czosnku

Wykonanie:
Pomidory przeciąć na pół wzdłuż i wydrążyć gniazda nasienne.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Piekarnik nagrzać do temperatury 60-70 stopni.
Pomidory ułożyć ciasno na blasze i wstawić do piekarnika. Pozostawić drzwiczki piekarnika uchylone - pomidory mają się wysuszyć. Należy je wyjąć, gdy są suche, mają pomarszczone brzegi, ale jeszcze nie wyschły na wiór :-) (trwa to kilka godzin).
Następnie przełożyć je wszystkie do miski lub garnka i wymieszać z solą, czosnkiem, rozmarynem i octem.
Oliwę rozgrzać w garnku.
Pomidory włożyć do wyparzonych słoików, a następnie zalać je gorącą oliwą do pełna (pomidory muszą być zakryte).
Zakręcić pokrywki i ustawić słoiki do góry dnem.



Dodaję do akcji:

PrzetworyOrganizator: Aniko

Warzywa psiankowate 2014 Lato w pełni!

2 komentarze:

  1. Oj tak, muszę zrobić je koniecznie w tym roku. Dziękuję za zgłoszenie przepisu do akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od kilku lat robię suszone pomidory podłużne. Nie wydrążam pestek- a może trzeba, bo szybciej się ususzą.Bardzo dobre jest także zalecenie, aby po upieczeniu wymiezać je z solą,zmiażdżonym czosnkiem i ziołami w osobnej misce, a potem zalać w słoiczkach podgrzaną oliwą, mają wtedy fantastyczny smak.Tak samo trzeba robić z pieczoną papryką w oliwie.Dla wegan to jest jak łosoś wędzony, oczywiście lepszy bo wegański.! Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.