Nie ma to jak przecier domowej roboty, bez całej "armii" chemicznych dodatków. Idealny do zupy pomidorowej w zimie, albo do aromatycznej pasty do chleba (nie tylko na zimę), na którą przepis podam już niebawem :-)
Składniki:
1kg dojrzałych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
świeże zioła: bazylia, majeranek, tymianek, rozmaryn (po kilka listków)
sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić, przełożyć do garnka. Cebulę i czosnek obrać, pokroić, wrzucić do pomidorów. Dodać zioła i przyprawy. Dusić na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. Przetrzeć przez sito, przelać do słoików i postawić je góry dnem.
Gotowe :-)
Dodaję do akcji:
Organizator: Aniko
Noo, nareszcie jakiś porządny, prosty przepis na przecier! ;)
OdpowiedzUsuńcudowny pomysł! Jak uda mi się dorwać pomidory to też robię !!
OdpowiedzUsuń