sobota, 9 sierpnia 2014

Domowy przecier pomidorowy

Pomidory dojrzewające w słońcu. Świeże, aromatyczne zioła. To wszystko mieści się w tym słoiczku.


Nie ma to jak przecier domowej roboty, bez całej "armii" chemicznych dodatków. Idealny do zupy pomidorowej w zimie, albo do aromatycznej pasty do chleba (nie tylko na zimę), na którą przepis podam już niebawem :-)

Składniki:
1kg dojrzałych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
świeże zioła: bazylia, majeranek, tymianek, rozmaryn (po kilka listków)
sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić, przełożyć do garnka. Cebulę i czosnek obrać, pokroić, wrzucić do pomidorów. Dodać zioła i przyprawy. Dusić na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. Przetrzeć przez sito, przelać do słoików i postawić je góry dnem.
Gotowe :-)

Dodaję do akcji:

PrzetworyOrganizator: Aniko

2 komentarze:

  1. Noo, nareszcie jakiś porządny, prosty przepis na przecier! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowny pomysł! Jak uda mi się dorwać pomidory to też robię !!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.