niedziela, 17 sierpnia 2014

Kotlety z kalafiora

Dziś na obiad kotlety z kalafiora. Wegańskie i bezglutenowe.

Składniki:
1 średni ugotowany kalafior
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki zmielonego sezamu
4-5 łyżek mąki z ciecierzycy
1/2 łyżeczki soli
2 szczypty pieprzu
1/2 pęczka koperku
ewentualnie kilka łyżek wody
olej do smażenia

Wykonanie:
Kalafiora zmiksować z koperkiem.
Dodać sezam, siemię lniane, mąkę z ciecierzycy, sól i pieprz i dokładnie wymieszać.
Masa powinna być gęsta, ale nie sucha. Można dodać 1-2 łyżki wody.
Formować niewielkie kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Smacznego :-)

1 komentarz:

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.