niedziela, 3 sierpnia 2014

Orzeźwiający koktajl arbuzowy

W leniwe, niedzielne, a przede wszystkim upalne popołudnie proponuję... arbuza. Na początek w wierszu Jana Brzechwy ;-)

"W owocarni arbuz leży
I złośliwie pestki szczerzy;
Tu przygani, tam zaczepi.
"Już byś przestał gadać lepiej,
Zamknij buzię,
Arbuzie!"

Ale arbuz jest uparty,
Dalej sobie stroi żarty
I tak rzecze do moreli:
"Jeszcześmy się nie widzieli,
Pani skąd jest?"
"Jestem Serbka..."
"Chociaż Serbka, ale cierpka!"

Wszystkich drażnią jego drwiny,
A on mówi do cytryny:
"Pani skąd jest?"
"Jestem Włoszka..."
"Chociaż Włoszka, ale gorzka!"

Gwałt się podniósł na wystawie:
"To zuchwalstwo! To bezprawie!
Zamknij buzię,
Arbuzie!"

Lecz on za nic ma owoce,
Szczerzy pestki i chichoce.
Melon dość już miał arbuza,
Krzyknął: "Głupiś! Szukasz guza!
Będziesz miał za swoje sprawki!"
Runął wprost na niego z szafki,
Potem stoczył go za ladę
I tam zrobił marmoladę"

Marmolady co prawda dziś nie będzie, ale będzie za to pyszny koktajl arbuzowy.
Arbuz składa się w 90% z wody - dlatego ma znacznie mniej kalorii, niż pozostałe owoce i jest bardzo orzeźwiający w upalne dni. Regularne spożywanie arbuzów pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Swój czerwony kolor arbuz zawdzięcza likopenowi - barwnikowi roślinnemu, który działa przeciwnowotworowo. Tak więc - jedzmy arbuzy :-)

Składniki na 4 porcje:
1 kg arbuza
3 limonki
1 szklanka wody
2 łyżki drobno posiekanych listków mięty
8 kostek lodu

Wykonanie:
Z limonek wycisnąć sok. Arbuza pokroić w kostkę i zmiksować go z sokiem z limonki i miętą.
Koktajl wlać do dzbanka, dodać wodę i lód. Podawać od razu po przygotowaniu.



Dodaję do akcji:
Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni Lato w pełni!

jak ugasić pragnienie? Organizator: Katarzyna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.