niedziela, 24 sierpnia 2014

Kruszonka z jabłek i brzoskwiń

Lubię różnorodność w kuchni, ale lubię też wracać do starych przepisów. Dlatego dziś "odświeżam" jeden z nich: małe "conieco" na niedzielę - kruszonka z (polskich) jabłek i brzoskwiń :-)

Składniki:
4 duże jabłka
3-4 brzoskwinie
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki mąki razowej
3/4 szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki słonecznika łuskanego
1 łyżka stewii
200 g masła klarowanego
cynamon (1-2 łyżki)

Wykonanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Brzoskwinie obrać i pokroić na małe kawałki. Wymieszać z jabłkami.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć pergaminem i nasmarować masłem.
W misce wymieszać płatki owsiane z mąką, stewią, wiórkami kokosowymi oraz słonecznikiem.
Na dno tortownicy wsypać równomiernie cienką warstwę mieszanki.
Położyć na to cienkie plastry masła. Posypać cynamonem.
Następnie równomiernie ułożyć warstwę owoców i ponownie wsypać warstwę mieszanki mączno-owsianej.
Na wierzchu ponownie ułożyć masło na całej powierzchni. Posypać cynamonem.
Czynność powtórzyć, zaczynając od ponownego ułożenia owoców.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, aż wierzch się zrumieni i owoce będą miękkie.
Kruszonka niezmiennie najlepiej smakuje na ciepło :-)



Dodaję do akcji:
Jabłka wolności

Jemy polskie owoceOrganizator: Aniko

Jedz polskie jabłka

1 komentarz:

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.