sobota, 7 czerwca 2014

Kwiaty bzu czarnego w cieście

Oto efekt spaceru po lesie :-) Czarny bez już kwitnie i kusi zapachem...
A takich naleśników jeszcze u mnie nie było; nie miałam pojęcia nawet, że mogą tak smakować! Są wyjątkowo aromatyczne i... intrygujące.
Więcej na temat czarnego bzu można przeczytać tutaj.

Składniki:
ok. 10 kwiatostanów bzu czarnego
1,5 szklanki wody lub mleka roślinnego
1 szklanka mąki
1 jajko
olej do smażenia
cukier puder

Wykonanie:
Kwiatostany delikatnie opłukać i oczyścić z ewentualnych robaczków. Odciąć zdrewniałe końcówki.
Z wody (lub mleka), jajka i mąki przygotować ciasto naleśnikowe, miksując składniki.
Kwiaty maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Posypać cukrem pudrem.



3 komentarze:

  1. a ja tym razem smażyłam tylko na oleju, bez ciasta, też smaczne, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to i ja muszę spróbować :-) tylko chyba łatwiej je przypalić..

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.