Dzisiaj ciąg dalszy wegetariańskiej kuchni niemieckiej :-) Zupa z buraków. Ale niewiele ma wspólnego z barszczem, który znamy w Polsce. Smakuje zupełnie inaczej, a dodatek pomarańczowej śmietany jest jej świetnym uzupełnieniem. Kto się odważy spróbować? :-)
Składniki:
3 nieduże buraki
3 łyżki oleju rzepakowego
1 marchewka
1 ziemniak
1 pomarańcza
100 ml śmietany 30%
około 2 litry wody
sól i pieprz do smaku
starta skórka z pomarańczy do dekoracji
natka zielonej pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Buraki, marchew i ziemniaka umyć, obrać, pokroić na małe kawałki, a następnie wrzucić na rozgrzany olej. Dusić przez minutę, po czym dolać wodę. Pomarańczę obrać, podzielić na cztery części. Jedną część dodać do zupy. Z pozostałych trzech części wycisnąć sok. Zupę gotować do miękkości warzyw, około 30 minut. Doprawić solą i pieprzem. Po ugotowaniu zmiksować. Śmietanę ubić z sokiem z pomarańczy i dodać do zupy. Udekorować skórką z pomarańczy i natką pietruszki.
Smacznego! :-)
Przepis dodaję do akcji:
Barszczyk pycha!Dziekuje za udzial w akcji"Kucnia niemiecka"
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie :-)
UsuńWygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuń