piątek, 21 lutego 2014

Rote-Bete-Suppe mit Orangensahne (zupa z czerwonych buraków z pomarańczową śmietanką)

Dzisiaj ciąg dalszy wegetariańskiej kuchni niemieckiej :-) Zupa z buraków. Ale niewiele ma wspólnego z barszczem, który znamy w Polsce. Smakuje zupełnie inaczej, a dodatek pomarańczowej śmietany jest jej świetnym uzupełnieniem. Kto się odważy spróbować? :-)

Składniki:
3 nieduże buraki
3 łyżki oleju rzepakowego
1 marchewka
1 ziemniak
1 pomarańcza
100 ml śmietany 30%
około 2 litry wody
sól i pieprz do smaku
starta skórka z pomarańczy do dekoracji
natka zielonej pietruszki do dekoracji

Wykonanie:
Buraki, marchew i ziemniaka umyć, obrać, pokroić na małe kawałki, a następnie wrzucić na rozgrzany olej. Dusić przez minutę, po czym dolać wodę. Pomarańczę obrać, podzielić na cztery części. Jedną część dodać do zupy. Z pozostałych trzech części wycisnąć sok. Zupę gotować do miękkości warzyw, około 30 minut. Doprawić solą i pieprzem. Po ugotowaniu zmiksować. Śmietanę ubić z sokiem z pomarańczy i dodać do zupy. Udekorować skórką z pomarańczy i natką pietruszki.
Smacznego! :-)



Przepis dodaję do akcji:
Kuchnia niemiecka

3 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.