Jest to propozycja na danie z kaszy w słonej wersji, np. na kolację. Aby babka odpowiednio stężała (czytaj: nie rozsypywała się), użyłam do jej przygotowania smalcu roślinnego "Smakowita Pajda". "Smakowita Pajda" zaskoczyła mnie aromatem świeżych ziół (wybrałam wersję z ziołami) i delikatnym smakiem smalcu.
A oto mój przepis:
1 szklanka kuskusu
2 kiszone ogórki
2 łyżki łuskanego słonecznika
3 łyżki "Smakowitej Pajdy"
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki łagodnej mielonej papryki
Wykonanie:
Kuskus zalać jedną szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na 5 minut.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
Ogórki pokroić w kosteczkę.
Do kuskusu dodać około 2 i pół łyżki "Smakowitej Pajdy" (resztę pozostawić do wysmarowania formy) i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
Następnie do kaszy dodać ogórki, słonecznik oraz przyprawy. Wymieszać.
Wysmarować foremkę "Smakowitą Pajdą" i przełożyć do niej przygotowaną kaszę. Dokładnie wyrównać wierzch łyżką, a następnie odwrócić formę dołem do góry. Kasza powinna bez problemu "wyjść" z formy. Kształt formy jest dowolny, mogą to być także mniejsze foremki, jak np. do muffinek (należy wtedy każdą wysmarować tłuszczem). Smacznego!
Przepis dodaję do konkursu kulinarnego “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Przepis dodaję do akcji "Zainspiruj się kaszą. II edycja"
Brzmi i wygląda bardzo interesująco :)
OdpowiedzUsuńFajnie się zapowiada taka babka!:)
OdpowiedzUsuńgenialne!
OdpowiedzUsuńzapraszam na mojego swiezo powstalego bloga
www.bogotowazkazdymoze.blogspot.co.uk