niedziela, 23 lutego 2014

Turecki Bulgursalat

To jest przepis na sałatkę z kaszą bulgur. Bulgur jest bardzo popularny w kuchni tureckiej i bliskowschodniej, ale u nas jeszcze mało znany. Dokładnie mówiąc są to łamane, gotowane i wysuszone ziarna pszenicy twardej (durum).
Świetnie nadaje się do sałatek.

Składniki:
150g bulgur
1 czerwona cebula
1 pomarańczowa papryka
1 rzymska sałata
2-3 pomidory
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:
Bulgur przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę, pomidory i paprykę umyć, pokroić w kosteczkę.
Sałatę umyć, ostrożnie oddzielić liście. Ułożyć je na talerzu.
Bulgur wymieszać z przyprawami, sokiem z cytryny, oliwą i warzywami. Nakładać łyżką porcje sałatki na liście sałaty.
Smacznego :-)



Dodaję do akcji:
Zainspiruj się kaszą! II edycja

3 komentarze:

  1. Kto wie, może się zainspiruję tą sałatką, właśnie pierwszy raz kupiłam bulgur.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolorowy, piękny i z pewnością przepyszny, muszę kiedyś taki zrobić
    pozdrawiam
    SlodkaStrona.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.