wtorek, 1 kwietnia 2014

Zupa koperkowo-kalafiorowa...

... lub, jak kto woli, kalafiorowo-koperkowa. Kalafior i duuużo koperku to podstawowe składniki tej zupy. Stanowią połączenie idealne, mam nadzieję, że nie tylko dla mnie ;-)

Składniki:
1 kalafior
2 pęczki świeżego koperku
1 mała marchewka
1 mały korzeń pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 płaska łyżeczka soli kamiennej lub morskiej
2 litry wody
ewentualnie 1 łyżka śmietany

Wykonanie:
Koperek umyć, drobno posiekać. Czosnek obrać.
Kalafiora umyć, oddzielić różyczki.
Wodę zagotować z oliwą, czosnkiem i solą.
Marchew i pietruszkę umyć, obrać i pokroić.
Wrzucić do gotującej się wody.
Po kilku minutach dodać kalafiora i gotować całość około 20 minut.
Na koniec dodać koperek i gotować jeszcze kilka minut.
Śmietanę dodać (ewentualnie) do ugotowanej zupy.
Smacznego :-)




Dołączam do akcji:
Wiosenne zupy

1 komentarz:

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.