czwartek, 3 kwietnia 2014

Pasta z awokado - wiosenna

Rozpoczynam dziś "awokadowy" tydzień. Obiecałam sobie, że będę je częściej zjadać, bo to bardzo wartościowy owoc. I świetnie nadaje się do stworzenia wielu ciekawych i zdrowych potraw.
Na "pierwszy ogień" - pasta z awokado. Dziś w wersji niewegańskiej, ale w najbliższym czasie obiecuję także wersję wegańską :-)

Zanim przejdę do przepisu, to słów kilka na temat właściwości zdrowotnych awokado. Owoc ten jest naprawdę wyjątkowy. Zawiera żelazo, fosfor i miedź, a także duże ilości witamin, szczególnie witaminy E, kwasu foliowego, witaminy B3, B5. Ponadto zawiera rekordowe ilości potasu (600 mg w 100 g) oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe, przez co wpływa korzystnie na obniżenie poziomu cholesterolu. Specjalny typ cukru znajdujący się w awokado reguluje wydzielanie insuliny, dzięki czemu zapobiega wahaniom jej stężenia we krwi. Powinny więc je spożywać osoby z nadwagą oraz ze skłonnością do cukrzycy (na podstawie "Kodów młodości" Marka Bardadyna).
Jak widać, awokado dobrze działa praktycznie na "wszystko", warto więc je jeść jak najczęściej ;-)

Składniki na pastę:
1 dojrzałe awokado
2 ugotowane na twardo jajka
2 łyżki startego żółtego sera
1 łyżka majonezu
kilka szczypt soli (do smaku)
szczypta pieprzu
kilka kropli soku z cytryny
1/2 szklanki wody niegazowanej
cebula dymka (kilka "piórek")
2 garści rzeżuchy

Wykonanie:
Awokado obrać, pokroić na kawałki i razem z jajkami i serem wrzucić do blendera. Dodać wodę, majonez i zmiksować wszystko na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dymkę i rzeżuchę posiekać, dodać do pasty. Gotowe.
Podawać z pieczywem. Najlepiej na śniadanie ;-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.