czwartek, 10 kwietnia 2014

Sałatka warzywna w połówkach awokado

Dziś miał być zupełnie inny "awokadowy" przepis. Bardziej "artystyczny". Nadrobię go na pewno w późniejszym czasie, a dziś będzie prosto, skromnie i szybko. Bo przyrządzenie takiej sałatki nie zajmuje dużo czasu i nie jest skomplikowane. A "półmisek", w którym zostanie podana, również nadaje się do zjedzenia :-)

Składniki:
awokado (2-3 sztuki)
2 ziemniaki
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1/2 korzenia selera
2 ogórki kiszone
1 cebula lub kawałek pora (biała część)
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do dekoracji

Wykonanie:
Awokado ostrożnie przeciąć wzdłuż. Wyjąć pestkę.
Warzywa korzeniowe ugotować, obrać i pokroić w kostkę.
Ogórki i cebulę drobno pokroić.
Wszystko wymieszać z majonezem i przyprawami.
Sałatkę nałożyć do połówek awokado, udekorować zieloną pietruszką i podawać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.