niedziela, 13 kwietnia 2014

Sałatka z tofu, pomidorów i mniszka

Nareszcie wiosna w pełni. A jak wiosna, to na łąkach króluje mniszek :-) Jego młode listki najlepiej nadają się do sałatek. Ma on dużo zalet: zawiera wiele mikroelementów i kwas foliowy, dzięki czemu zapobiega anemii. Zastosowanie znajduje także w leczeniu chorób wątroby i pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn.
I dziś u mnie sałatka z mniszkiem.

Składniki:
100 g tofu naturalnego lub wędzonego
2 pomidory
2 garści liści mniszka
1-2 łyżki oleju lnianego
ewentualnie sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Tofu i pomidora drobno pokroić.
Liście mniszka dokładnie opłukać i porwać na kawałki.
Dodać je do tofu i pomidorów, wymieszać wszystko z olejem, solą i pieprzem.




Dodaję do akcji:
Dania dla urody Zdrowy tryb życia

2 komentarze:

  1. mmmm... wygląda przepysznie! chętnie bym się skusiła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie nietypowe połączenia :-) Bardzo wiosennie u ciebie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.