poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Rajuvelac - napój młodości

Przepis pochodzi z książki Anny Kłosińskiej "Co wiosną, co jesienią? Jedz zgodnie z porami roku" i polecany jest przez autorkę szczególnie wiosną. Do jego przygotowania można użyć dowolnych kiełków, ja wykorzystałam rzeżuchę. Jest to napój lekko sfermentowany, więc ma specyficzny smak, co może niektórym nie odpowiadać. Ale wystarczy go lekko posłodzić miodem i dodać kilka kropli soku z cytryny, aby zyskał na smaku. Można przechowywać go w lodówce, jednak nie dłużej niż 3 dni.

Składniki:
1/2 szklanki kiełków (u mnie rzeżucha)
1 szklanka wody

Wykonanie:
Kiełki zalać wodą i pozostawić na 24 godziny.
Po tym czasie odcedzić - jest już gotowy do picia.





Dania dla urody Rzeżucha na talerzach

2 komentarze:

  1. troszkę dziwnie,to wygląda,ale mimo to,,spróbuję zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Dziwnie" wygląda, bo jest to napój trochę sfermentowany, ale o to przecież chodzi :-)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.