Uff, jak gorąco. Wygląda na to, że kolejna fala upałów przed nami. Co jeść w takie dni? Dziś polecam chłodnik ze świeżych ogórków. Przy okazji przepisu na lemoniadę z ogórka i cytryny wspominałam, że ogórki są świetne na upał, bo zawierają dużo wody. Świetnie sprawdzają się także w chłodniku.
Dla mnie lato jest właściwie jedynym okresem, kiedy pozwalam sobie na jedzenie sporych ilości nabiału (oprócz mleka krowiego), w postaci jogurtów, kefirów, maślanek i twarogu. Nabiał ma silne właściwości ochładzające i nawilżające, dlatego w innych porach roku praktycznie go nie używam.
Ale dziś - jest w sam raz :-)
Składniki na 2 porcje:
3 średnie ogórki gruntowe (w tym 1 do dekoracji)
2 duże rzodkiewki
2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 pęczka świeżego koperku
kilka listków świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
1-2 szczypty soli i pieprzu do smaku
Wykonanie:
Ogórki i rzodkiewki umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Jednego ogórka pozostawić do dekoracji.
Koperek drobno pokroić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Ogórki, rzodkiewki, koperek, czosnek, sól i pieprz wymieszać z jogurtem.
Nałożyć na talerze.
Talerz udekorować plasterkami ogórka i bazylią.
Chłodnik to najlepsza opcja na gorący dzień :)
OdpowiedzUsuńZgadza się :-)
Usuń