piątek, 25 lipca 2014

Lato zamknięte w butelce, czyli... sok malinowy


Maliny. Pyszne i aromatyczne. Są bogatym źródłem witaminy C (około 31 mg w 100 g), witaminy B3, kwasu foliowego, żelaza, potasu oraz cynku i manganu. Zawierają także substancję podobną do aspiryny i dlatego działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwgorączkowo. Ich skuteczność w zwalczaniu gorączki wynika głównie z tego, że pobudzają gruczoły potowe, dzięki czemu pot odparowuje ze skóry, obniżając temperaturę ciała. Sok z malin jest więc niezastąpiony w przypadku przeziębienia i grypy.
Warto zatrzymać maliny na dłużej i zrobić z nich ten pyszny, zdrowy sok, który świetnie nada się herbaty na zimę, ale także do letnich deserów :-)

Składniki na 2 butelki soku:
1 kg malin
1 szklanka cukru
woda
2 butelki lub słoiki po 200 ml

Wykonanie:
Maliny umyć, wstawić do garnka i zalać niewielką ilością wody (tylko tyle, aby przykryła maliny).
Gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut.
Przecedzić przez sito, a powstały sok wymieszać z cukrem i ponownie zagotować.
Przelać do butelek. Poczekać do zimy i wypić z gorącą herbatą, wspominając cudowne lato. I marzyć o kolejnym :-) Albo nie czekać do zimy, tylko zjeść z zimnymi lodami. Latem ;-)



Dodaję do akcji:
Lato w pełni! Przetwory

PrzetworyOrganizator: Aniko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.