niedziela, 30 marca 2014

Domowe trufle

To jest po prostu niebo w gębie :-) Zrobiłam je dziś po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Przygotowanie ich jest banalnie proste. A zapakowane do pudełeczka mogą być oryginalnym, słodkim prezentem :-)

Sładniki:
200 g ciemnej czekolady
200 ml śmietany 30%
Kakao

Wykonanie:
Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać ze śmietaną, a następnie zmiksować, aż składniki dobrze się połączą.
Uformować kulki dowolnej wielkości (im mniejsze, tym trufli będzie więcej). Jeśli na tym etapie uformowanie kulek sprawia trudność, można wstawić masę na kilkanaście minut do lodówki.
Każdą kulkę obtoczyć dokładnie w kakao.
Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Podawać w papilotkach.
Trufle można przechowywać w lodówce do 10 dni, ale kto by tyle wytrzymał ;-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.