Przepis pochodzi z książki Marka Bardadyna "Kody młodości". W tej książce znalazłam wiele wartościowych "eliksirów", wpływających pozytywnie na samopoczucie i urodę :-)
Na dziś wybrałam eliksir odmładzający skórę. Substancje odmładzające zawarte w składnikach tego eliksiru znajdują się w maksymalnych ilościach i - wg autora - najszybciej poprawiają wygląd zewnętrzny. Szczególnie dotyczy to nawodnienia skóry i jej zdolności regeneracyjnych, co przejawia się m.in. w postaci wygładzania zmarszczek ;-)
Wiśnie - zawierają potas, fosfor oraz witaminę C i beta-karoten. Występujące w nich flawonoidy, które aktywnie chronią kolagen, zapobiegają powstawaniu zmarszczek.
Zarodki pszenne - są cennym źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają duże ilości dwóch ważnych przeciwutleniaczy - witaminy E i cynku. Cynk występujący w zarodkach pszennych w towarzystwie witaminy E ma silne właściwości odmładzające skórę i tkankę łączną, zapobiega też wysuszaniu skóry. Kwasy tłuszczowe znajdujące się w zarodkach pszennych wykazują silne właściwości wspomagające pracę układu nerwowego, podnoszą odporność na stres.
Skrzyp polny - jest rośliną szczególnie bogatą w krzem. Niedobór krzemu objawia się przedwczesnym starzeniem organizmu. W przypadku jego niedoboru obserwujemy problemy z włosami, paznokciami oraz osłabienie naczyń krwionośnych, które stają się mało elastyczne, a przez to bardziej podatne na zmiany miażdżycowe.
Składniki:
1 szklanka mleka sojowego
niepełna szklanka wiśni bez pestek (ja użyłam wiśni ze słoika, ale w sezonie oczywiście świeże)
2 łyżeczki zarodków pszennych
1 łyżeczka melasy trzcinowej
1/2 łyżeczki skrzypu polnego
Miksujemy i pijemy :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.