Lubię eksperymenty z nowymi smakami. Ale ta zupa jest tylko dla odważnych ;-)
Składniki:
Włoszczyzna (2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 1/4 selera, 1/2 pora, 1/2 natki pietruszki)
2 litry wody
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki masła klarowanego
1 łyżeczka soli kamiennej lub morskiej
2 małe cytryny
1 szklanka ryżu jaśminowego
Wykonanie:
Ryż wypłukać. Z cytryn wycisnąć sok.
Wodę zagotować z włoszczyzną, solą, masłem i liściem laurowym. Gotować 1,5 godziny na wolnym ogniu do miękkości warzyw, a następnie odcedzić. Odcedzony wywar gotować dalej, wsypać ryż. Kiedy ryż będzie miękki dodać sok z cytryn. Zdjąć z ognia. Zjeść :-)
właśnie chodzi za mną zupa cytrynowa, u mnie akurat dodałabym jeszcze śmietanę (nie jestem wege :))
OdpowiedzUsuńWitam. Nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award, szczegóły tutaj http://kitchenpleasuresanddisasters.wordpress.com/2014/03/05/liebster-blog-award/ pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWitam. Nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award, szczegóły tutaj http://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/03/liebster-blog-award/#more-1622 Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuń