piątek, 7 marca 2014

Czekoladowe espresso w filiżankach

Ciasto w filiżance? A dlaczego nie? Pomysł pochodzi z niemieckiego magazynu Köstlich Vegetarisch i bardzo mi się spodobał :-) Miałam co prawda małe obawy, czy filiżanki wytrzymają wysoką temperaturę w piekarniku, ale zupełnie niepotrzebnie. Wytrzymały i wyrosło w nich piękne, czekoladowe... espresso ;-)

Składniki na 8 filiżankowych porcji:
200 g masła
130 g cukru trzcinowego
1 cukier waniliowy
szczypta soli
2 jajka
180 g mąki orkiszowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
80 ml mleka
2 duże łyżki ciemnego kakao
masło do nasmarowania filiżanek
8 porcelanowych filiżanek o pojemności 150 ml

Wykonanie:
Filiżanki wysmarować masłem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na gładką masę.
Jajka wbić do miseczki, roztrzepać widelcem, a następnie dodać je do masła i wymieszać.
W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
Do masy maślano-jajecznej na przemian wsypywać mieszankę mączną i wlewać po trochu mleko.
Mieszać (mikserem lub drewnianą łyżką) aż powstanie gładkie ciasto.
Wypełnić ciastem filiżanki, ale nie do pełna (pozostawić około 2 cm na wyrośnięcie ciasta).
Piec około 30 minut.
Można podawać z bitą śmietaną. Smacznego :-)



2 komentarze:

  1. i w ten oto sposób można wywołać szok i zachwyt na twarzy przyjaciółek, z któymi spędzasz Dzień Kobiet!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.