wtorek, 15 lipca 2014

Bławatki w czekoladzie

Lato jest wspaniałe. Obdarza nas słońcem, ciepłem, długimi dniami, owocami, kolorami i... kwiatami :-) Zgodnie z powiedzeniem, że "wiosna daje nam liście, lato kwiaty, a jesień korzenie" korzystam z kwiatów lata i dodaję dziś kolejny "kwiatowy" przepis. Deser prosty, szybki i na pewno niebanalny.

Składniki na 10 czekoladek:
200 g białej czekolady
50 g masła
10 kwiatów bławatka
silikonowe foremki do lodu

Wykonanie:
Czekoladę pokruszyć, wymieszać z masłem i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Bławatki delikatnie oczyścić, osuszyć, odciąć łodyżki i poukładać po jednym kwiatku w każdej foremce (kwiatem do dołu). Rozpuszczoną czekoladę wystudzić i przełożyć do foremek. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie delikatnie wyjąć czekoladki z foremek.


2 komentarze:

  1. Co za cudowny pomysł, bardzo ciekawa jestem, jak to smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł, nie spotkałam się z takim deserem.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.