niedziela, 26 stycznia 2014

Zimowe ciasto marchewkowe

Składniki:
2 szklanki grubo startej marchewki
4 jajka
3/4 szklanki cukru trzcinowego
3/4 szklanki oleju rzepakowego
2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem.
Białka ubić na sztywno.
Mąkę przesiać.
Do żółtek stopniowo dodawać olej i miksować.
Następnie dodać marchew, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon.
Całość dokładnie wymieszać łyżką.
Na koniec dodać pianę z białek, wymieszać, przełożyć do formy.
Piec ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.