czwartek, 30 stycznia 2014

Sernik wegański RAW

To mój pierwszy "sernik" z cyklu raw food. Oczywiście nie ma w nim ani trochę sera. Nie ma też jajek. Jest całkowicie wegański. Nie ma nawet mąki i cukru. Zaskoczył mnie smakiem. Pozytywnie rzecz jasna :-)
Spróbujcie sami :-)

Składniki:
400 g orzechów nerkowca
200 g migdałów
8 łyżek oleju kokosowego
1 łyżka stewii
1/2 szklanki daktyli bez pestek
2 łyżki wiórków kokosa
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki spiruliny (alg morskich)
plasterki kiwi do dekoracji

Sposób przygotowania:
Orzechy nerkowca zalać zimną wodą, pozostawić na 4 godziny.
Migdały także zalać zimną wodą i moczyć przez 4 godziny.
Odlać wodę z migdałów, a następnie zmiksować je razem z daktylami.
Formę o średnicy 22 cm lekko posmarować olejem kokosowym i posypać wiórkami kokosa.
Zmiksowane migdały przełożyć do formy i wygładzić łyżką.
Nerkowce odcedzić, zmiksować ze stewią, sokiem z cytryny, olejem kokosowym na gładką masę. Można dodać 1/3 szklanki wody, aby łatwiej się rozdrobniły.
3/4 zmiksowanych nerkowców wyłożyć na masę z migdałów.
Do pozostałej części nerkowców dodać spirulinę i dokładnie wymieszać.
Powstałą zieloną masę rozprowadzić na wierzchu sernika i udekorować plasterkami kiwi.
Wstawić sernik do lodówki na minimum 2 godziny.
Gdy stężeje można wyjąć z formy i podawać.




Dodaję do akcji:
W Nowy Rok z SuperFoods Orzech

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.