środa, 29 stycznia 2014

Ciasto orzechowo-pomarańczowe

Bez mąki. Bez cukru. Mocno orzechowe. Po prostu wyjątkowe :-)

Składniki:
2 duże pomarańcze obrane ze skóry
3 jajka
2 płaskie łyżki stewii
300 g zmielonych orzechów laskowych (ewentualnie można je zastąpić mielonymi migdałami)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Pomarańcze pokroić na ćwiartki, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować kilkanaście minut na wolnym ogniu.
Po ugotowaniu wylać wodę, przestudzić je i zmiksować.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Keksówkę (o wymiarach 31/12 cm) nasmarować masłem.
Masę pomarańczową wymieszać z jajkami, stewią, orzechami i proszkiem do pieczenia.
Przełożyć ciasto do formy.
Piec przez godzinę, a po upływie tego czasu sprawdzić wykałaczką czy w środku jest suche.
Po upieczeniu pozostawić w formie do ostygnięcia.
Podawać z gęstym jogurtem.


Przepis dodaję do akcji: Orzech "na widelcu"

Orzech

3 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.