wtorek, 28 stycznia 2014

Kuleczki z ciecierzycy w sosie czosnkowo-jogurtowym

Dziś pomysł na danie z ciecierzycy. Takie mini-kotleciki. Ciecierzycę lubię w każdej postaci, a w tej smakuje wyśmienicie :-) Ja użyłam ciecierzycy w puszce, ale można wykorzystać suszoną. Trzeba ją tylko wcześniej namoczyć (najlepiej na noc) - jedna szklanka nasion na dwie szklanki wody. Gotować minimum 1,5 godziny.
Podaję listę składników osobno na kuleczki i na sos.

K u l e c z k i
1 puszka ciecierzycy
4 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki mąki pszennej razowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 pęczek natki pietruszki
Olej rzepakowy do smażenia
Sól, pieprz do smaku

S o s
1 szklanka jogurtu sojowego
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki suszonej natki pietruszki
Sól

Przygotowanie:
Kuleczki: Ciecierzycę zmiksować w blenderze wraz z czosnkiem i posiekaną cebulą (gdyby masa była zbyt gęsta można dodać kilka łyżek wody). Do powstałej masy dodać mąkę, sodę, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kulki. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor ze wszystkich stron.
Sos: Rozgnieciony czosnek dodać do jogurtu wraz z natką, wymieszać, posolić do smaku.


Przepis dodaję do akcji "Ciecierzyca w roli głównej - edycja zimowa"
Ciecierzyca w roli głównej - edycja zimowa

4 komentarze:

  1. Dokładnie to, co lubię! Muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, są naprawdę pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie kotleciki. lubię jeść je w domowej tortilli ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam Cię w akcji ciecierzycowej

    Pozdrawiam
    Laura

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.