wtorek, 9 grudnia 2014

Sałatka z quinoa z awokado i granatem


Quinoa, inaczej komosa ryżowa, nie ma nic wspólnego z ryżem, ale może być jego świetną alternatywą. Nazywana jest "świętym zbożem Inków" ze względu na swoje unikalne właściwości. Nie jest jednak ani zbożem (kaszą), ani ryżem, tylko rośliną, której ziarna Indianie w Andach zbierają od najdawniejszych czasów i podają do jedzenia do każdego posiłku. Jej nasiona są bogate w skrobię, co sprawia, że jest traktowana jak zboże. Jest także bogatym źródłem białka i błonnika oraz witamin z grupy B (B1 i B2)i minerałów: żelaza, magnezu, potasu, cynku i fosforu. A wapnia zawiera więcej niż mleko :-)
W kuchni jest bardzo wszechstronna - nadaje się do zup, sałatek, deserów, czyli na słono i słodko, ciepło i zimno... Gotuje się podobnie jak ryż - około 20 minut. Smak ma lekko orzechowy.
Już szykuję przepis na pudding z quinoa, a tymczasem dziś w roli głównej komosa w sałatce z awokado i granatem.

Składniki:
1 szklanka ugotowanej komosy
1/2 awokado
1/2 granata
1 łyżeczka oleju lnianego
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Awokado obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z komosą. Z granata oddzielć nasiona i dodać do sałatki.
Wymieszać z olejem, solą i pieprzem.


Dodaję do akcji:
Quchnia pełna Quinoa 3 Wegetariański obiad IV

2 komentarze:

  1. Aga, a gdzie kupujesz quinoę? Jeszcze nigdy jej nie jadłam. :O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie wszystko przed Tobą :-) Kupić można w sklepach ze zdrową żywnością, w większych miastach w marketach (tyu real, carrefour) albo tutaj: http://sklep.sante.pl/pl/p/Quinoa-250g/151

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.