Ten, kto powiedział, że nie ma lepszej przekąski - nie mylił się! Są genialne! Chrupiące, lekkie, a przede wszystkim ZDROWE - czipsy jarmużowe :-) Co prawda jarmuż najwięcej swoich właściwości zachowuje w postaci surowej (np. jako dodatek do koktajli), ale z całą pewnością może zastąpić tradycyjne, ziemniaczane chipsy. Poza tym, ważną zaletą jarmużu jest to, że jest on dostępny zimą. Tak więc - do dzieła :-)
Składniki
Jarmuż w dowolnej ilości
Olej rzepakowy
Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka itp.
Wykonanie:
Jarmuż opłukać, osuszyć, odciąć grube końcówki i porwać na kawałki.
Piekarnik nagrzać do temp. 150-160 stopni.
Jarmuż wyłożyć na blachę, skropić olejem, dodać przyprawy, wymieszać.
Wstawić do piekarnika na około 8 minut.
Gotowe :-)
Genialne i takie proste! :3
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić.
UsuńZrób koniecznie :-)
Usuń