Dziś obiecany przepis na deser z quinoa. Może być także jako słodkie i ciepłe śniadanie :-)
Składniki:
1/2 szklanki quinoa (komosy ryżowej)
2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka cukru trzcinowego lub kilka kropli stewii
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki zimnej wody
garść malin (mogą być mrożone)
Wykonanie:
Ziarna quinoa przepłukać w zimnej wodzie.
Do rondelka wlać mleko kokosowe, wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia. Zmiejszyć ogień, dodać quionoę i gotować przez około 30 minut. W szklance z wodą rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującej się kaszy (pod koniec gotowania), cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje odstawić z ognia.
Podawać z malinami.
Dodaję do akcji:
komosa i mleczko kokosowe to świetne połączenie!
OdpowiedzUsuńMaliny kocham! Ale do quinoa chyba nigdy się nie przekonam ;D
OdpowiedzUsuńDlaczego nie? W słodkiej wersji w ogóle nie smakuje jak kasza ;-)
Usuń