środa, 17 grudnia 2014

Kokosowy pudding z quinoa i malinami

Dziś obiecany przepis na deser z quinoa. Może być także jako słodkie i ciepłe śniadanie :-)

Składniki:
1/2 szklanki quinoa (komosy ryżowej)
2 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka cukru trzcinowego lub kilka kropli stewii
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki zimnej wody
garść malin (mogą być mrożone)

Wykonanie:
Ziarna quinoa przepłukać w zimnej wodzie.
Do rondelka wlać mleko kokosowe, wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia. Zmiejszyć ogień, dodać quionoę i gotować przez około 30 minut. W szklance z wodą rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać do gotującej się kaszy (pod koniec gotowania), cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje odstawić z ognia.
Podawać z malinami.



Dodaję do akcji:
Quchnia pełna Quinoa 3

3 komentarze:

  1. komosa i mleczko kokosowe to świetne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Maliny kocham! Ale do quinoa chyba nigdy się nie przekonam ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlaczego nie? W słodkiej wersji w ogóle nie smakuje jak kasza ;-)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.