Słodkawa, sycąca i bardzo aromatyczna. Taka jest właśnie zupa z kasztanów jadalnych, którą się od niedawna zachwycam.
Składniki na 4 porcje:
400 g ugotowanych kasztanów jadalnych
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła klarowanego
1 litr wywaru z warzyw
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
2 szczypty pieprzu
2 szczyty soli
1 duże kwaśne jabłko
garść orzechów laskowych
Wykonanie:
Kasztany zmiksować z wywarem warzywnym.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
W garnku roztopić i rozgrzać masło. Wrzucić cebulę i czosnek. Dusić do momentu, aż cebula się zeszkli.
Dodać bulion ze zmiksowanymi kasztanami, a następnie ocet i przyprawy.
Gotować na wolnym ogniu kilka minut. Dodać śmietanę.
Jabłko drobno pokroić, orzechy pokruszyć. Dodać do zupy.
Smacznego :-)
Dodaję do akcji:
Przyznam, że takiej zupy jeszcze nigdy nie próbowałam. Muszę to nadrobić:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :-)
UsuńKasztany na obiad to jest to <3!
OdpowiedzUsuńZwłaszcza o smaku piernika ;-)
Usuńdziękuję za udział w akcji :-)
OdpowiedzUsuń