poniedziałek, 22 września 2014

Zupa z dyni... w dyni

Uwielbiam zupę z dyni. Przygotowuję ją na różne sposoby. Dla mnie to nieodłączny element jesieni, a ta zapowiada się pięknie :-)


Składniki na 2 porcje:
3 małe dynie hokkaido
1 puszka kukurydzy
1 mała marchewka
1 mały korzeń pietruszki
1 mały ziemniak
ok. 1/2 łyżeczki soli
szczypta (lub dwie) pieprzu
2 łyżki masła klarowanego
ok. 1 i 1/2 litra wody

Wykonanie:
Wszystkie dynie umyć. Dwie zostawić na później, a jedną przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić na kawałki (nie obierać).
Marchew, pietruszkę i ziemniaka obrać i pokroić.
Kukurydzę odcedzić i opłukać pod bieżącą wodą.
W garnku rozgrzać masło, wrzucić dynię i resztę warzyw. Dusić przez chwilę na wolnym ogniu.
Dodać wodę, kukurydzę, sól i pieprz. Gotować do miękkości warzyw, około 30 minut.
Po ugotowaniu zmiksować na krem.

Dynie, które pozostały posłużą za "talerze". W tym celu należy z nich odciąć wierzch i łyżką wydrążyć pestki.
No, i gotowe :-)


Dodaję do akcji:
Dynia na słodko i słono

1 komentarz:

  1. Krem z dyni uwielbiam. Zawsze podaję go z prażonymi pestkami dyni. Świetny pomysł z tym talerzem-dynią:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. Miło mi, że tutaj jesteś.